AGUAYMANTO

  (Physalis peruviana  L.)

 GOLDEN BERRIES, INCAN GOLDEN BERRIES,MOCHYNIA PERUWIAŃSKA

Owoc, który podbija świat.



 


Ziemia peruwiańska wyróżnia się wyjątkowo bogatą paletą naturalnych produktów – od największych po najmniejsze. Obfitość gatunków i ich różnorodność umożliwia znalezienie najskuteczniejszego naturalnego środka i pomocy na nasze niedomagania. W tym roślinnym „katalogu“ ma swoje zasłużone miejsce mały górski owoc Aguaymanto o niezwykłych właściwościach leczniczych. Dzięki nim zyskuje on znakomitą renomę i po pięćsetletnim okresie zapomnienia przebojem zdobywa świat.

Andyjski owoc Aguaymanto był już uprawiany w epoce Inków – głównie w Swiętej Dolinie jako jeden z nielicznych gatunków ogrodów królewskich Machu Picchu. Znany niegdyś pod nazwą Yawarchunka, Topotopo, Aymara, Uchupa i Cuchuva, w świecie występuje również jako Incan berries, Goldenberries, Wiśnia Inków, Tomatito, Uvilla, poga poga lub Miechunka pomidorowa. Obecnie rośnie dziko – zwłaszcza w okolicach Cusco, Apurimac, La Libertad, Huancavelica i Ancash.
Aguaymanto to roślina o żółtych kwiatach łatwo zapylanych przez wiatr i owady, dorastająca do 2m. Tworzy owoce szczelnie zamknięte w złotawej, jakby pergaminowej szkatułce o kształcie lampionika. Ta naturalna osłonka chroni owoc przed szkodnikami i uszkodzeniem mechanicznym, utrzymując go w świeżości długie tygodnie po zerwaniu. Po jej rozchyleniu ukazuje się połyskujący owoc wielkości wiśni o pomaranczowozółtej barwie i przyjemnym, intensywnym aromacie

 


 

Ze względu na wielką obfitość tych odżywczych substancji spożywanie owoców aguaymanto jest niezwykle korzystne dla ochrony i wspomagania zdrowia. Ten doskonaly przeciwutleniacz zapobiega starzeniu się komórek, poprawia stan błon komórkowych i przedłuża ich młodość, ochrania siatkówkę oka i nerwy wzrokowe. Wzmacnia ponadto system odpornościowy i kostny, wspiera gojenie, pomaga w zwalczaniu niektórych alergii (astmy) oraz stanów zapalnych zatok. Obniża też poziom cholesterolu we krwi i chroni przed wystąpieniem nowotworów.
Swoją wewnętrzną strukturą owoce aguaymanto przypominają miniaturowe pomidory, a ich smak charakteryzuje swoista równowaga pomiędzy słodkim i kwaśnym. Spożywa się je świeże, ale też w postaci dżemów, galaretek i sosów. Suszone przypominają rodzynki o czerwonawej barwie, a ich kwaskowaty smak jest niezwykle wyrafinowany i orzeźwiajacy.
Owoce andyjskiego aguaymanto stanowiły niegdyś głównie żywność dla ubogich i przez bardzo długi czas były niedoceniane. Po tej epoce pewnego rodzaju pogardy i lekceważenia odkryto je – głównie dzięki badaniom naukowym – jako niezwykly dar natury. Stało się to początkiem ich wielkiej popularności i podboju światowego rynku.
Przyjrzyjmy się owocowi aguaymanto i jego nadzwyczajnym wlaściwościom, a będzie nam łatwiej zrozumieć, dlaczego tę małą pomarańczową kulkę tak starannie chroni naturalna „papierowa“ osłonka. Otóż owoc Aguaymanto jest maksymalnie nasycony minerałami i witaminami, a  jego największe bogactwo tkwi w wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy A  (3000 jm karotenu na 100 g). Jest on ponadto bogatym źródłem witamin z grupy B, C i E, jak również soli mineralnych (zwłaszcza potasu), żelaza, fosforu, błonnika, wapnia i białka.




 

AGUAYMANTO PRZEDE WSZYSTKIM ZALECANE JEST DLA:

  •  ochrony oczu – siatkówki i nerwu wzrokowego
  •  zdrowia tkanek skóry  i błon śluzowych   
  •  kobiet w okresie menopauzy – dzięki zawartości estrogenów łagodzi objawy  charakterystyczne dla tego okresu,  pomaga we wchłanianiu żelaza, zwalczaniu stresu oraz zmęczenia psychofizycznego i depresji
  •  poprawy czynności układu krążenia – zwiększa jego wydolność i uszczelnia   naczynka krwionośne
  •  dla ludzi z cukrzycą każdego typu – stabilizuje poziom glukozy we krwi pełniąc rolę antycukrzycową
  •  stawów – ma działanie antyreumatyczne, wspiera leczenie reumatycznego zapalenia stawów
  •  zapobiegania  chorobom przewodu pokarmowego, w tym raka żołądka, okrężnicy i jelita grubego
  •  prostaty – ze  względu na właściwości moczopędne wspomaga jej leczenie    

Ponadto:

  •  Aguaymanto ma właściwości regenerujące, zwiększa produkcję  czerwonych krwinek i pomaga oczyszczać krew eliminując albuminę z nerek. 
  •  Zawarte w Aguaymanto flavonoidy mają działanie uspokajające.
  •  Jest doskonałym antidotum na stres, zapewnia znakomitę energię potrzebną do walki ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym, nawet z depresją.
  • Jest źródłem naturalnej energii w odżywianiu dzieci, studentów i sportowców.

Suszone owoce Aguaymanto przypominają wyglądem czerwonopomarańczowe rodzynki. Mają intensywny słodkokwaśny, orzeźwiający smak. Zachowując  naturalną fruktozę i większość swoich odżywczych właściwości, są doskonałym źródłem energii. Można zabierać je z sobą w podróż jako rezerwę żywności o wysokiej wartości energetycznej (power snack), pomocnej  przy uprawianiu sportów czy intensywnych wycieczek.
Suszone owoce mogą służyć do bezpośredniego spożycia, ale także jako dodatek do muesli, deserów, ciast, dżemów, sosów, batonów, mieszanek orzechowych  i  jako herbatki owocowe. Dodanie suszonych Aguaymanto do sałatek owocowych i warzywnych doda tym potrawom wykwintnego smaku.
Osobom, które mają potrzebę częstego żucia czegoś, mogą z powodzeniem zastąpić gumę – żute bardzo powoli, po jednym, odświeżają jamę ustną, a ciału dodają energii. Osobom, które chcą się odzwyczaić od nałogu palenia, proponujemy zastąpienie papierosa powolnym żuciem pojedynczych „rodzynek“ Aguaymanto.

 

Znając już wartości odżywcze Aguaymanto i jego zróżnicowany potencjał leczniczy, nie zwlekajmy i zacznijmy odkrywać walory tego wyśmienitego, smacznego owocu. Gorąco do tego zachęcamy.
 

 

Tagi / Słowa kluczowe: zapobieganie starzeniu się,zapobieganie nowotworom,



                                                                            ORYGINALNE, SPRAWDZONE I GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ZIOŁA
                                                                 DO KUPIENIA W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.PERUWIANSKIEZIOLA.PL