CAIGUA (CAIGUI)

CAIGUA

Cyclanthera pedata L. Schard

KOLEJNY ZADZIWIĄJCY DAR PERUWIAŃSKIEJ PRZYRODY - ŻYWNOŚĆFUNKCJONALNA

SILNY, NATURALNY SPALACZ TŁUSZCZU - DROGA DO SZCZUPŁEJ SYLWETKI I DO CHOLESTEROLU NA WŁAŚCIWYM POZIOMIE.


    
 


Caigua  lub Caigui to prastara, znana już w kulturze Mocha, peruwiańska roślina pnąca występująca w ciepłym i wilgotnym klimacie. Jej nazwy rdzenne to: caygua, caihua, cayhua, achojcha, quishiu, a w języku Quechua  - achocha lub achoccha.  

To mocno rozgałęzione pnącze o elipsowatych liściach pnie się przy pomocy długich wąsów, dorastając do 5 metrów wysokości. Jego niewielkie żółtawe  kwiaty w formie kielicha  wytwarzają lekko spłaszczone owoce przypominające wyglądem ogórki z zaostrzonym końcem. Owoce te, osiągające długość 20 cm, mają barwę od ciemnozielonej po prawie białą i nieregularną powierzchnię pokrytą delikatnymi kolcami.

Dojrzały owoc Caigua jest bogaty w sole mineralne, pektyny, włókno pokarmowe, białko, węglowodany i substancje tłuszczowe. Zawiera też kwas galakturonowy, dihydroksytryptaminę, żywice, substancje mineralne (fosfor), witaminy głównie  B i C, lipoproteiny i substancje steroidowe: β-sitosterol i jego 3-β-D-glukozyd.  

W Peru Caigua cieszy się powszechnym uznaniem jako żywność o niskiej wartości kalorycznej i wyjątkowych walorach zdrowotnych. Zasłynęła przede wszystkim  jako „specjalista“ od cholesterolu, bowiem występujące w niej substancje bioaktywne mają korzystny wpływ na metabolizm lipidów. Obniżając poziom „złego” cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za zmiany miażdżycowe w
naczyniach krwionośnych, podwyższają równocześnie poziom cholesterolu „dobrego” HDL. Dzięki tym właściwościom Caigua jest wykorzystywana w profilaktyce miażdżycy  tętnic i naczyń  krwionośnych, gdyż oczyszcza je ze złogów i tym samym zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Wspomaga ponadto leczenie nadciśnienia i cukrzycy.
 
Wszystkie części Caigua  służą zdrowiu. Zmielone nasiona, przyjmowane  na czczo,  używa się do wyeliminowania pasożytów, zaś napar  z nich jest stosowany do obniżenia  ciśnienia. Surowy sok ma zastosowanie przy zapaleniach ucha,jako zewnętrzny okład. Także owoce i liście  mają działanie przeciwzapalne i  używane są, po ich uprzednim zmiażdżeniu, jako okłady na zanieczyszczoną czy zainfekowaną powierzchnię skóry. Surowy lub gotowany owoc jest stosowany w cukrzycy oraz w zaburzeniach ze strony układu krążenia. Działa też przeciwbólowo i przeciwzapalnie w schorzeniach układu oddechowego, a także w dolegliwościach stawowych. Młode pędy i liście mogą być również używane jako wartościowe warzywo, a korzenie służą do czyszczenia zębów.

Caigua spożywa się zarówno surową, jak i  gotowaną. Wnętrze owocu, oczyszczone z nasion, nadziewa się mięsem, rybą lub serem, a następnie piecze. Można je także marynować jak ogórki albo stosować w formie sproszkowanej.

Składniki zawarte w Caigua są doskonałym regulatorem metabolizmu weglowodanów i tłuszczy. Znacznie obniżając ich poziom poprzez zmuszenie organizmu do spalania swoich rezerw,  przyczyniają się skutecznie do zmniejszenia masy ciała u ludzi z nadwagą, nie zaburzając jednakże prawidłowej równowagi. Korzystny wpływ tej rośliny na zdrowie  został przeanalizowany i potwierdzony w szeregu badań i testów.

Prowadzone są one głównie w Peru, ojczyźnie Caigua, a dzięki ich wynikom roślina zdobywa coraz większe uznanie i miano żywności funkcjonalnej.


Przykładowo, jedno z badań, przeprowadzone i udokumentowane  w  1995 roku przez Gustavo F. Gonzalesa  i zespół  na  Uniwersytecie Universidad Peruana Cayetano Heredia, (UPCH) w Limie, wykazało po 12 tygodniach podawania   sześciu kapsułek (po 200 mg) dziennie:

zmniejszenie aż o 23% LDL-cholesterolu oraz wzrost o 42% HDL-cholesterolu.



 

WYNIKI BADAŃ WSKAZUJĄ  PONADTO, że:

  • dawka 1-2g dziennie sproszkowanej Caigua obniża poziom cholesterolu,
  • oczyszcza  ściany tętnic i żył  ze złogów cholesterolowych
  • pomaga w chorobach układu krążenia,
  • zapobiega miażdżycy (arteriosklerozie),
  • chorobom  serca, (chorobie wieńcowej) – profilaktyka  ataków serca i  zawałów,
  • oczyszcza krew, zapobiega powstawaniu żylaków,
  • obniża podwyższone ciśnienie krwi i stabilizuje je,
  • metabolizuje tłuszcze, redukuje nadwagę, cenna pomoc w zwalczaniu otyłości
  • pomaga zachować prawidłową wagę ciała,
  • zapewnia utrzymanie zdrowej sylwetki ciała,
  • redukuje cellulitis,
  • obniża  poziom cukru we krwi, zapobiega cukrzycy i jest pomocna w jej leczeniu,  
  • pomaga   przezwyciężać obciążenia spowodowane złymi nawykami żywieniowymi,
  • ma działnie przeciwbólowe i jest stosowana w problemach żołądkowo-jelitowych,
  • zapobiega także, dzięki własnościom przeciwzapalnym, powstawaniu zmian        zwyrodnieniowych stawów,
  • wspiera leczenie stwardnienia rozsianego,
  • spowalnia proces starzenia się komórek, odmładza organizm i ciało, pomaga zachować zdrowie.


 

Warto w tym miejscu dodać, że w Peru Caigua, wraz z ziołem Hercampuri oraz Sacha Inchi, jest stosowana jako „odmładzacz”organizmu, oraz do redukcji nadwagi i cellulitisu.

W uprawie tego cennego pnącza Peru wiedzie prym, ale obecnie, ze względu na coraz większą popularność, jaką zawdzięcza swoim właściwościom, Caigua jest uprawiana również w wielu częściach Ameryki Południowej i Środkowej.


STOSOWANIE

Kapsułki : zażywać od  4-6 kapsułek dziennie.  Dawkę tę można przyjąć jednorazowo - rano na czczo.
W postaci proszku:  1-3  płaskich  łyżeczek  dziennie,  najlepiej  przed posiłkiem.  Nie należy podawać kobietom w ciąży ani matkom karmiącym.

UWAGI:
Nie zaleca się przekraczania dziennego dawkowania.

Zdaniem dietetyków Caigua to bardzo zdrowa dieta – nazywają ją drogą do szczupłej sylwetki i zdrowia bez ryzyka. Zaleca się stosowanie jej przez 3 miesiące, potem należy zrobić 3 -tygodniową przerwę i ewentualnie powtórzyć kurację przez następne 3 miesiące.

Przyroda to niewiarygodnie bogata i potężna apteka, z której dóbr powinniśmy świadomie korzystać.

Peruwiańska Caigua to jej kolejny skarb – tym razem wyjątkowo skuteczne narzędzie do walki ze „zmorą” naszych czasów - otyłością i „cholesterolem”. Warto jednak podkreślić jej doniosłą rolę także w profilaktyce przeróżnych schorzeń, do której powinniśmy przywiązywać szczególną wagę, by tym schorzeniom skutecznie zapobiegać. 




                                                                            ORYGINALNE, SPRAWDZONE I GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ZIOŁA
                                                                 DO KUPIENIA W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.PERUWIANSKIEZIOLA.PL