CUTI CUTI


(Asplenium lunulatum Sw.)
 


 

   Cuti Cuti  to typowo peruwiańska roślina z gatunku dziko rosnących paproci. Występuje w Andach, w skalnych szczelinach, często w pobliżu wodospadów. Wśród wielu związków biologicznie czynnych zawartych w roślinie znajdują się między innymi: stilbeny, flawonoidy (akacetin), niebiałkowe aminokwasy, pochodne kwasu kumarowego, naftochinon, garbniki i śluzy. Substancje te mają właściwości obniżające stężenie cukru we krwi, przeciwzapalne, regenerujące komórki trzustki oraz wykrztuśne i antyoksydacyjne. Odwar sporządzony z Cuti Cuti reguluje proces regeneracji komórek tworzących trzustkę. W związku z tym roślina ma zastosowanie we wspomaganiu leczenia cukrzycy i przewlekłych stanów zapalnych trzustki, łącznie z jej nowotworami. Ma również właściwości regulujące cykl menstruacyjny u kobiet. Wspiera   metabolizm, ma właściwości antyoksydacyjne i oczyszczające. Ze względu na zawartość śluzów wykazuje skuteczne (także w kaszlu przewlekłym) działanie wykrztuśne i jest zalecana w schorzeniach dróg oddechowych. Cuti Cuti ma też działanie przeciwgorączkowe, dlatego zażywa się je w przypadkach jesiennych lub wiosennych gryp i przeziębień, a Peruwiańczycy stosują je także do leczenia malarii.
Obecność cennych substancji biologicznie aktywnych w Cuti Cuti to poważne wsparcie dla osób ze szczególnymi problemami zdrowotnymi:

 

WSKAZANIA

  • zaburzenia funkcji trzustki
  • stany zapalne trzustki, w tym także stany przewlekłe 
  • wysoki  poziom cukru i cukrzyca ( zwłaszcza typu 2) 
  • nadwaga 
  • zaburzenia metabolizmu 
  • nieregularna menstruacja   
  • schorzenia dróg oddechowych i kaszel, w tym przewlekły 
  • grypy i przeziębienia   
  • profilaktycznie i dla podtrzymania prawidłowych funkcji

     


 

 SPOSÓB UŻYCIA

Wywar należy przygotować wieczorem i pozostawić przez noc w celu maceracji. 2 łyżki stołowe suszu należy zalać
500 ml zimnej wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut od momentu wrzenia. Odwar odstawić na noc, przykrywając go bawełnianą  tkaniną przepuszczającą powietrze. Rano przecedzić. Pić 2 razy dziennie: na czczo i przed obiadem.

Codzienne prawidłowe picie odwaru obniża w ciągu kilku tygodni poziom glukozy.


              

           Cuti Cuti rosnące razem z Muńa Muńa




                                                                            ORYGINALNE, SPRAWDZONE I GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ZIOŁA
                                                                 DO KUPIENIA W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.PERUWIANSKIEZIOLA.PL