(Gentianella alborosea)
Rośnie głównie w peruwiańskich Andach, w surowych warunkach klimatycznych. Jest niewielką rośliną, dorastającą do 15 cm.
Odwary charakteryzują się bardzo gorzkim smakiem (stąd przydomek Té Amargo) i mają właściwości moczopędne, oczyszczają krew, zwiększają produkcję żółci i ułatwiają jej wydalanie. Eliminują też z organizmu cholesterol i są dobrym regulatorem metabolizmu tłuszczy, ułatwiając utratę wagi przy otyłości.
Ponadto usprawniają funkcje przewodu pokarmowego, łagodzą bóle żołądka, wspierają pracę nerek i wspomagają funkcjonowanie wątroby.Zapobiegają również tworzeniu się kamieni żółciowych, oraz działają przeciwcukrzycowo. Ostatnie badania wykazują również przydatność Hercampuri w leczeniu białaczki.
ZALECENIA
- zaburzenia funkcjonowania wątroby
- marskość
- zapalenie wirusowe
- cukrzyca
- otyłość
- wysoki cholesterol
- oczyszczanie krwi
UWAGA :
nie należy się zniechęcać gorzkim smakiem ziół, aby przyzwyczaić się do ich goryczy (a jest to możliwe), należy zaczynać od słabych dawek i stopniowo je zwiększać.
Tak rośnie Hercampuri w przyrodzie Mali "zbieracze" Hercampuri