KIWICHA


(Amaranthus caudatus L.)


 

   Kiwicha rośnie w Andach, na wysokości 1500-3600m n.p.m. i osiągając do 2,5m  wysokości. To jedna z najstarszych znanych roślin użytkowych, będąca podstawą diety starożytnych Inków, Majów i Azteków. Ze względu na swoją wyjątkowość jest nazywana „zbożem XXI wieku”, choć zbożem nie jest. Jej wartości odżywcze i lecznicze budzą uznanie uczonych na świecie. Potwierdzeniem tego może być fakt, iż roślina ta  wygrywa w rankingach zdrowej żywności, a zawdzięczać to może  swoim wspaniałym  właściwościom:                                                     

  •  jest bogata w aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć: m.in. w lizynę odpowiadającą za tworzenie się i właściwy rozwój komórek mózgowych u dzieci i młodzieży  oraz za ich regenerację u dorosłych, a także w tryptofan i metioninę
     
  • pomaga eliminować z organizmu toksyny pochodzenia przemysłowego
     
  •  jest nie tylko bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom „złego cholesterolu” (zatem zmniejszających ryzyko chorób układu krążenia), ale także 10 razy silniejszym antyoksydantem niż oliwa z oliwek. Jej skwalen to „miecz” na miażdżycę, choroby serca i procesy starzenia, wymiatający z organizmu wolne rodniki, przyczynę bardzo wielu chorób,  w tym  nowotworów
     
  •  jest  bogata w  witaminy i mikroelementów, a doskonały skład aminokwasów i wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu czyni z niej szczególnie cenną odżywkę dla kobiet ciężarnych  oraz  osób z  chorobami  układu nerwowego i kostnego 
     
  •  zawiera więcej żelaza niż szpinak, a błonnika, tak ważnego dla jelit, 2 x więcej niż otręby owsiane
  • ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość i przyswajalność białek (wyższą niż w pszenicy, kukurydzy, soi,  mięsie i mleku) naukowcy amerykańscy zalecają wykorzystanie całej rośliny (liści, łodygi i ziaren) do produkcji odżywek również dla niemowląt. 

WSKAZANIA

  •   przy nadciśnieniu  
  •   podwyższonym poziomie cholesterolu 
  •   zaburzeniach metabolizmu (przemiany materii)   i  otyłości  
  •   anemii  
  •   arteriosklerozie   (miażdżycy)   i   chorobach   żył  
  •   chorobach  układu  nerwowego 
  •   chorobach  układu  kostnego 
  •   celem   wyeliminowania objawów   zmęczenia   psychicznego  i   fizycznego  
  •   dla  ogólnego  wzmocnienia  i  dożywienia organizmu 
  •   dla osób ciężko pracujących fizycznie 
  •   sportowców
  •   kobiet ciężarnych 
  •   rekonwalescentów
  •   dzieci  oraz osób starszych

    Kiwicha można spożywać bez ograniczeń. Nadaje się też doskonale dla osób na diecie. Można ją spożywać w formie ziaren jako kaszę, jako prażoną mączkę, którą zagęszcza się sosy czy zupy, albo wypija się ją rozmieszaną w jakimkolwiek napoju. 

     




                                                                            ORYGINALNE, SPRAWDZONE I GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ZIOŁA
                                                                 DO KUPIENIA W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.PERUWIANSKIEZIOLA.PL