MACA - MAKA

(Lepidium peruvianum Chacon -syn.-Lepidium meyenii Walp.) 

 

 



 

    Nazwa tej andyjskiej rośliny, jednej z najwyżej rosnących (3500-4500m) i najstarszych na świecie, oznacza w języku tubylców  „z wyżyn pochodzącą dobrą strawę, która wzmacnia“. Od wieków stosowana jest przez Indian peruwiańskich jako środek wzmacniający odporność. Z tą niezwykłą bulwą przypominającą małą rzepę związana jest prastara indiańska legenda. To dar od Boga Wirakoczy dla utrudzonych plemion żyjących w ekstremalnych warunkach, w górach nieprzyjaznych, surowych i mało dostępnych. Miała stać się podstawą ich żywienia, źródłem cennych składników gwarantujących doskonałe zdrowie i długowieczność. Ale Bóg Wirakocza na samym zdrowiu i długowieczności nie poprzestał i wyposażył swój dar w... coś jeszcze. Uczynił Maka źródłem wysokiej witalności – tego „czegoś” „dla sił i chęci” do płodzenia potomstwa, a tym samym do podtrzymania gatunku.

 Maka to roślina rzeczywiście nadzwyczajna. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C i E, mikroelementy  takie jak żelazo, wapń, miedź, cynk, magnez, potas i sód, jod oraz aminokwasy i sterole, a także białko, węglowodany i błonnik. Suszona może być przechowywana kilka lat, zachowując „wieczną młodość”, a nic nie tracąc ze swych cennych właściwości. Nic więc dziwnego, że roślina o tak bogatym składzie i tak unikatowych właściwościach odżywczych, wzmacniających, immunostymulacyjnych, witalizujących, a także ochronnych dawno przestała być produktem lokalnym i zyskała popularność  także poza granicami Peru zyskując wielkie uznanie WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i z jej zaleceniem  rozpowszechniania i popularyzacji  na   całym świecie. Podobnie została doceniona przez amerykańską NASA, która włączyła ją do codziennej diety kosmonautów.
 

 „MAKA MA MOC DAROWAĆ BEZDZIETNYM  MAŁŻONKOM  POTOMSTWO “ - tak twierdzą Indianie.
 

Jak potwierdziły badania, Maka to cenny środek w leczeniu niepłodności kobiet i mężczyzn. Związki w niej zawarte nie tylko stymulują aktywność seksualną człowieka (Peruwiańczycy przypisują jej wręcz magiczne i afrodyzjakalne właściwości), ale także  regulują pracę hormonów, zwiększają produkcję nasienia,  oraz co ważne  poprawiają jego jakość (czynnik mający wpływ na płodność).

 Maka pomaga też w leczeniu chorób związanych z obniżoną odpornością organizmu. To cenny regulator (tak organiczny, jak i hormonalny), jakby „dostosowujący się” do jego indywidualnych potrzeb i dający doskonałe rezultaty w każdej kategorii wiekowej – począwszy od dzieci i młodzieży w okresie dojrzewania i szybkiego wzrostu, poprzez kobiety ciężarne i karmiące, osoby w okresie menopauzy oraz andropauzy, aż po osoby starsze, w wieku zaawansowanym. Jest źródłem substancji wzmacniających budowę i wytrzymałość mięśni szkieletowych. Ma niebagatelny wpływ na utrzymanie dobrej kondycji umysłowej i fizycznej.

  Maka – ta wyjątkowo „zdrowa żywność”, może i powinna stać się elementem stałej, pełnowartościowej diety. Spożywana systematycznie, nie tylko wzmacnia i dożywia organizm, ale pomocna jest przy osłabionym wzroku, słuchu, zaburzeniach funkcjonowania tarczycy i innych narządów. Zalecana dla kobiet z syndromem napięcia przedmiesiączkowego, osobom z anemią i rekonwalescentom a także cierpiącym na bezsenność. Dla osób starszych będzie doskonałym    środkiem  wzmacniającym. Jest również wskazana dla ludzi fizycznie przemęczonych oraz w stanach wyczerpania psychicznego.


  I na koniec kolejne „oblicze” tej niezwykłej rośliny. Coraz bardziej doceniana przez sportowców jako suplement, Maka pozwala na zdrowy i harmonijny rozwój mięśni oraz poprawę wytrzymałości i kondycji bez wprowadzania jakichkolwiek substancji chemicznych, szkodliwych czy uzależniających. Umożliwia efekt całkowicie naturalny, dozwolony i bezpieczny.

WSKAZANIA

  • obniżona odporność organizmu    
  • anemia  
  • anoreksja   
  • choroby nowotworowe (redukuje też ujemne skutki chemio- i radioterapii , przywraca równowagę organizmu)      gruźlica   
  • osteoporoza   i  zapobieganie  jej  
  • syndrom  chronicznego  zmęczenia       
  • depresje  i  neurozy   
  • osłabiona pamięć i brak koncentracji   
  • zachowanie dobrego wzroku i słuchu
  • menopauza  i andropauza 
  • zaburzenia hormonalne i nieprawidłowa menstruacja  
  • impotencja (zwiększa libido i siły witalne)  
  • niepłodność – zarówno kobiet jak i mężczyzn     
  • niegojące się rany   
  • trądzik    
  • wypadanie włosów   
  • alkoholizm i narkomania  

MAKA  -  ULUBIONY I WYSOKO CENIONY DODATEK DO ŻYWNOŚCI  SPORTOWCÓW 

  • szybko regeneruje siły po ciężkich treningach     
  • zmniejsza stres i napięcie związane z udziałem w zawodach    
  • korzystnie wpływa na wytrzymałość i budowę masy mięśniowej i kostnej trenującego   
  • pomaga w prawidłowym wzroście kości, ścięgien i mięśni w okresie dojrzewania młodych sportowców  
  • znacznie zwiększa wytrzymałość i sprawność fizyczną oraz kondycję psychiczną 
  • wzmacnia system immunologiczny
  •  dodaje witalności i energii 

 
   Wielki entuzjasta ziół peruwiańskich,  niemiecki biochemik dr Walter Last, stosował je z wielkim powodzeniem u sportowców „wysokiego wyczynu” (w sportach walki), o czym napisał:  „Ich sukcesy międzynarodowe (w tym mistrzostwo Europy) utwierdzają mnie w przekonaniu, że stosowanie leczniczych roślin z Amazonii (w połączeniu z innymi, naturalnymi metodami odnowy biologicznej), może prowadzić do rozwiązania problemu, jakim jest obniżenie odporności (zarówno komórkowej, jak i ogólnej) u sportowców wysokiego wyczynu”.

W Czechach  z wielkim powodzeniem już wiele lat  stosuje  Maka u sportowców dr Miroslava Plchová,która przez wiele lat była lekarzem kadry narodowej .Prowadzeni przez nią sportowcy osiągają najwyższe wyniki.   

 

 




                                                                            ORYGINALNE, SPRAWDZONE I GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ZIOŁA
                                                                 DO KUPIENIA W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.PERUWIANSKIEZIOLA.PL