OGÓLNE ZASADY PRZYGOTOWYWANIA ZIÓŁ DO SPOŻYCIA

 

 

  •  Zaleca się gotować zioła w szklanym, żaroodpornym naczyniu lub w nieuszkodzonym emaliowanym garnku (w żadnym wypadku nie aluminiowym!). Można je gotować pod przykryciem lub nie – nie ma to znaczenia. Kolor i smak wywaru zależy od jakości wody i od czasu gotowania.
     
  •  Zioła w postaci listków i gałązek gotujemy od 5 do 10 minut, a w postaci kory od 15 do 20 minut. Jeśli łączymy dwa zioła: jedno w postaci kory, a drugie listków np. Uncaria T. i Muňa-Muňa, najpierw gotujemy przez 10 minut Uncaria T., po czym dodajemy Muňa-Muňa i całość gotujemy jeszcze 10 minut.
     
  • Zalecaną porcję ziół należy zalać odpowiednią ilością zimnej wody i zagotować. Od momentu wrzenia gotować na małym ogniu wymaganą ilość czasu. Przecedzić  przez plastikowe sitko (od razu lub po kilku minutach) do słoika lub dzbanka  i pić w ciągu dnia – ciepłe lub o temperaturze pokojowej. 
     
  • Zioła w postaci kory pije się na 1 godz. przed lub 1 godz. po jedzeniu. Pozostałe (liście i gałązki) –     kiedykolwiek w ciągu dnia, między posiłkami. Sangre de Drago pijemy na czczo.
     
  •  Nie należy przechowywać wywaru na słońcu, a przezroczyste naczynie zaleca się przykryć, by nie poddawać go wielogodzinnemu działaniu światła.
     
  •  Nie zaleca się przechowywania gorących ziół w termosie ze względu na możliwość niepożądanych reakcji pod wpływem długotrwałej wysokiej temperatury.
     
  •  Jeśli powinniśmy pić zioła 3 razy dziennie, a np. praca zawodowa lub podróże to uniemożliwiają, można  zastępować picie wywarów zażywaniem ekstraktu w kapsułkach. Można to robić sporadycznie, bądź – jeśli jeśli warunki uniemożliwiają przygotowywanie wywarów – zastąpić je ekstraktami. Jednak dobrze jest nie rezygnować całkowicie z wywarów i pić je, gdy tylko sytuacja na to pozwala.

PRAKTYCZNA RADA: 

Przygotowane wywary można zabierać ze sobą (np. do pracy lub w podróż) w szczelnej butelce, słoiku bądź w hermetycznym pojemniku. 

UWAGI 

  •  Ziół peruwiańskich w zasadzie nie łączy się w postaci mieszanek. Można jednak gotować Uncaria Tomentosa (popularnie zwana Vilcacorą) z Tahuari, Uncaria T. z Chuchuasi, Uncaria T. z Muna–Muna, Uncaria T. z Chanca Piedra oraz Chanca Piedra z Cola de Caballo.
     
  •  Nawet po kilku dniach kuracji może u niektórych osób nastąpić pogorszenie samopoczucia. Ten tzw. kryzys terapeutyczny, jest stanem prawidłowym i krótkotrwałym, nie powinien zatem niepokoić ani zniechęcać do systematycznego picia ziołowych wywarów.
     
  •  Zioła działają inaczej niż leki chemiczne i na ogół wolniej. Nie zatruwają, oczyszczają, oddziaływając równolegle na różne obszary, jednakże potrzebują na to więcej czasu i cierpliwego, systematycznego stosowania. Nie oczekujmy zatem spektakularnych reakcji, ani się nie zniechęcajmy. Na powstawanie chorób „pracujemy” nierzadko latami. A jeśli przez kolejne lata nie są one leczone, bądź są leczone nieskutecznie, szkód powstałych w organizmie nie da się usunąć szybko i „od ręki”. Należy więc uzbroić się w cierpliwość i zaufać Naturze.




                                                                            ORYGINALNE, SPRAWDZONE I GWARANTOWANEJ JAKOŚCI ZIOŁA
                                                                 DO KUPIENIA W SKLEPIE INTERNETOWYM WWW.PERUWIANSKIEZIOLA.PL