(Chenopodium quinoa Willd.)
Początki uprawy tej rośliny datują się na 3000 lat p.n.e. Odżywiający się nią Inkowie cechowali się niezwykłą wytrzymałością psychiczną i fizyczną, a Quinua czcili jako świętą, nazywając ją „Matką zbóż“, choć znana jest również jako “Ryż Inków“ lub „Ziarenko Andów“.
Z rośliny spożywa się owoce – malutkie, spłaszczone ziarenka, które gotuje się jak ryż. Zawierają one ogromne bogactwo składników niezbędnych do sprawnego funkcjonowania organizmu.
Oprócz witamin A, C, B1, B2, B6, B9 i E, mikroelementów takich jak fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź i cynk quinua zawiera podstawowe aminokwasy takie jak: leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, fenylanina, treonina, tryptofan, valina i histydyna. Roślina ta może zastąpić mięso. Zawarte w niej fitoestrogeny pomagają we wchłanianiu się wapnia, zapobiegając osteoporozie, rakowi piersi, chorobom krążenia oraz objawom menopauzy.
Według peruwiańskiej tradycji quinua rozgrzewa i wzmacnia całe ciało, a zawarte w niej związki mają właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, gojące rany, wzmacniające organizm, kości i stawy.
Bogactwo wspomnianych składników, zwłaszcza aminokwasów czyni z niej żywność niezwykle cenną dla naszego organizmu.
Tym cenniejszą, że nie wywołującą żadnych uczuleń, zatem zalecaną dla alergików.
ZASTOSOWANIE
- stany wyczerpania, obciążenie psychiczne i fizyczne
- niedożywienie
- złamania, osteoporoza
- stany po operacji, chroniczne choroby
- rekonwalescencja
- menopauza
- sport (także wyczynowy)
- dieta bezglutenowa
- dla ogólnego wzmocnienia i dożywienia organizmu
Quinua można spożywać bez ograniczeń. Nadaje się też doskonale dla osób na diecie.
Jest składnikiem menu kosmonautów, którzy zabierają ją w kosmos jako pokarm wysoce energetyczny.
W niektórych restauracjach Europy i USA podaje się ją jako ekskluzywną potrawę.
Można quinua spożywać w formie ziaren jako kaszę, jako prażoną mączkę, którą zagęszcza się sosy czy zupy, albo wypija się ją rozmieszaną w jakimkolwiek napoju.
SPOSÓB UŻYCIA
1-2 łyżeczki proszku należy rozmieszać w niedużej ilości soku, wody, jogurtu lub mleka i wypić w trakcie posiłku lub przed nim, 2-3 x dziennie. Dawkę można zwiększyć w zależności od potrzeby lub używać do zagęszczenia potraw.